De 2e cursusdag “Geef me de 5”

De 2e cursusdag van “Geef me de 5” afgerond.Heel veel nieuwe lessen geleerd over autisme.Wat kan ik voor deze groep mensen betekenen?Qua voeding en suppletie wist ik wel wat ik kon doen, maar er kan nog veel meer. Ik zal deze groep mensen eerder herkennen en hun manier van denken beter begrijpen!Dank Manouk voor de lessen tot nu toe. Volgende keer gaan we elkaar echt ontmoeten!


Wat zijn virussen en hoe werken ze?

RW/maart 2020; naar een artikel van Gary Barham (Nieuw-Zeeland) | Living Earth

Bezit een virus het vermogen om levende organismes zoals planten, dieren en mensen binnen te dringen en te doden? Kan een virus jou doden? Dit is de meest fundamentele vraag die we kunnen stellen met betrekking tot ieder virus en nu in het bijzonder tijdens deze crisis. Het is een vraag die eigenlijk nooit duidelijk is gesteld en het antwoord schijnt zo voor de hand te liggen dat het dwaas is zelfs maar te overwegen zo’n vraag te stellen.Natuurlijk zijn virussen dodelijk, je hoeft alleen maar naar de statistieken te kijken. De beelden van het aantal mensen dat levend onze ziekenhuizen binnengaat en er dood weer uitkomt, die nu over de hele wereld worden uitgestort, op onze TV-schermen, in de kranten en op internet, bevestigen dat virussen dodelijk zijn, vooral gedurende een pandemie. En dat zijn virussen al duizenden jaren geweest.Of zien we het verkeerd? Missen we iets in de media die een compleet overzicht geven van meningen van wetenschappers om daarmee de stroom artikelen en statistieken die ons overspoelen, te onderbouwen en aannemelijk te maken?De wetenschappers zijn bezig ons politieke systeem zorgvuldig en verstandig te adviseren wat te doen. De politici op hun beurt geven gehoor aan deze adviezen in ons belang om er zeker van te zijn dat we begrijpen wat er aan de hand is en wat we moeten doen om dit dodelijke virus zo spoedig mogelijk te overwinnen of om tenminste iedereen zo snel mogelijk immuun te krijgen voor de gevolgen.

Hoe dood je een virus, en doen we dat op de juiste manier?
 
We kunnen een virus niet doden om één belangrijke reden, die bij alle wetenschappers bekend is; een virus leeft niet, is geen levend organisme en daarom kun je het ook niet doden.
Hoe weet een virus dan dat het ons moet aanvallen, dat het ons kan doden en hoe vermenigvuldigt het zich en muteert het dan? Wel, dat doet het niet!
Dit is het meest in het oog springende gedeelte van de medische informatie die in de algemene discussie op dit moment ontbreekt en dit vormt tegelijkertijd de sleutel van het weten wat te doen tijdens een pandemie.
Hoe ontstaat dan een virus-uitbraak, wanneer deze niet levend zijn? Of misschien is het virus toch levend, anders kunnen we het niet als oorzaak zien van al die doden en van de dramatische disruptie van ons dagelijks leven, van de wereldeconomie, onze sociale orde, ja, van onze gehele moderne beschaving. Om te begrijpen wat bepaalt of iets leven is en niet alleen maar trage materie, kijken we naar welke eigenschappen er niet langer zijn, wanneer iets sterft. Met andere woorden: om te zien of iets een levend organisme is, stellen we een lijst samen van de dingen en eigenschappen die het zou hebben wanneer het niet dood was.

Eigenschappen van leven
 
Hieronder ziet u een lijst met algemene eigenschappen die gelden voor ieder levend organisme en voor ieder virus.


Nu wordt duidelijk waarom we een virus niet kunnen doden: het bezit geen eigenschappen die nodig zijn om te leven.
Waarom noemen we het dan toch een levend virus en vrezen we zijn vermogen zich tegen ons te organiseren, ons aan te vallen, ons te doden en op zo’n slimme manier huis te houden in de wereld, zonder dat we enig middel voorhanden hebben om terug te vechten of het te doden voordat het ons doodt?
Het simpele antwoord op deze vraag is dat we het proces verkeerd beoordelen. Het is een van de paradoxen, waardoor we het hele proces al vanaf het begin verkeerd hebben begrepen. We zijn zo geprogrammeerd om onze vijanden altijd te bestrijden tot, zo nodig, de dood aan toe.
We zijn naar virussen gaan kijken, al vanaf hun eerste ontdekking, als zijnde vernietigers van ons leven, als levende moordenaars. In feite zijn we echter nooit in staat geweest deze virussen waar te nemen, omdat ze zo ongelofelijk klein zijn, dat zelfs onze beste microscopen ze nooit hebben kunnen ontdekken. We hebben eerst de Electric Scanning Microscope moeten ontwikkelen, die de elektro-magnetische eigenschappen van de individuele elektronen en zeer geavanceerde elektronica gebruikt, om een virus voor het eerst te kunnen waarnemen.
De extreem kleine afmeting van virussen vertelt ons reeds dat het geen levende organismes met een stofwisseling zijn en dat ze geen georganiseerde killers kunnen zijn. Wat zijn ze dan wel?

Hoe kan een virus doden?
 
Alle virussen zijn te klein om enige vorm van zelfmotivatie tot vermeerderen of vermogens om iets aan te vallen te bezitten. Ze ontstaan in de levende cellen van de gastheer (planten, dieren of mensen) en bevatten niets meer dan inactieve DNA-strengen in een proteïne omhulsel en worden zo snel mogelijk door de gastheer naar buiten gewerkt. Eenmaal buiten de gastheer kunnen ze nergens heen bewegen of zich vermeerderen. Meestal worden ze afgebroken in hun omgeving, gelijk iedere inerte substantie.
Hoe kan het dan mensen doden? Of planten en dieren, in het bijzonder die ertoe doen wat onze voeding betreft? Waarom is het zo dodelijk, dat het meer wordt gevreesd door militairen, regeringen en de bevolking dan enig wapensysteem? Dat is een prangende vraag en het antwoord is simpel: virussen doden niet, maar kunnen in sommige gevallen binnen het organisme van hun gastheer zo overheersend worden dat zij het immuunsysteem van hun gastheer ondermijnen, waardoor organen, die van levensbelang zijn, beginnen te falen. Dit kan de dood tot gevolg hebben. Het paradoxale in dit hele proces is dat virussen niemand doden, maar dat de gastheer/drager zichzelf doodt.
Tijdens sommige pandemieën, zoals de Spaanse griep in 1918  waren veel slachtoffers jonge gezonde mensen, die stierven na een overreactie van hun eigen immuunsysteem. Betekent dit dat virussen een soort geheim wapen zijn, zo machtig dat deze hele beschavingen kunnen uitroeien? Moeten we een soort James Bond inschakelen om het tij te keren voor het te laat is?

Ontwaken van onze beschaving
 
Onze beschaving staat op een kruispunt waarop het moet besluiten welke kant we opgaan. We hebben ons water, onze lucht en onze bodem vervuild tot een levensbedreigend peil, we hebben de natuurlijke hulpbronnen van onze aarde op een alarmerende wijze uitgeput. We houden de aarde gevangen in een netwerk van door mensen ontworpen elektromagnetisme en we hebben onszelf gedwongen in sociale structuren, gedomineerd door overbevolking en survival of the fittest.
We vragen nu in feite de sterksten onder ons om sterk te staan, terwijl de rest wegkwijnt door honger, vervuiling van de leefomgeving, ziektes en directe schade aan de kernbeginselen van het leven in onszelf, het DNA in onze cellen.
Het ontwaken van onze beschaving vindt plaats op het moment dat we ons realiseren dat we op de verkeerde manier kijken naar virussen op onze aarde. Virussen kunnen niet doden, we doden onszelf door de verkeerde manier waarop we de aarde en haar bronnen misbruiken. We vernietigen ons eigen DNA door vervuiling, vergiftiging, gebruik van chemicaliën en de exponentiële groei van draadloze elektromagnetische stralingen. Dit is een directe aanval op de genetische codes van onszelf en van ieder levend organisme op deze wereld.

Het juiste spoor
 
Toch is het groeiend aantal virussen niet alleen een teken van deze beschadigingen, het is ook een oplossing!
Virussen worden in onze eigen lichamen gedetecteerd door onze eigen cellen en onze eigen stofwisselingsprocessen om beschadigde stukjes DNA op een veilige manier uit ons lichaam te verwijderen. En dat is wat in de meeste gevallen gebeurt: we reinigen ons eigen systeem door middel van een normale reactie van het immuunstelsel, niet anders dan alle andere immuunreacties, waarbij de virussen zelfs zodanig zijn verpakt, dat het immuunsysteem ze makkelijk herkent en verwijdert.
Ongelukkigerwijze is de kuur soms, zoals bij meer genezingsprocessen, te zwaar voor de patiënt en wordt hij erdoor overmeesterd met de dood als gevolg.
Mensen kunnen sterven als gevolg van de voortdurende veronachtzaming van het menselijk leven, in feite van alle leven op onze planeet. Het is hoog tijd voor verandering, we zullen ons van de ware oorzaak van pandemieën op aarde bewust dienen te worden, we moeten stoppen met alles onder het tapijt te vegen en beginnen met onszelf beter te informeren. We moeten een holistische visie ontwikkelen, die zowel het leven als de dood omvat, levende en niet levende wezens.
Wanneer we leren om meer respect te hebben voor die bestemming en goede beheerders worden van de aarde en het leven, dan kiezen we het juiste spoor. We hebben immers maar één planeet en die is voor meer bestemd dan alleen ons van een leven in overvloed te voorzien. 


 

Marja: Na jaren geen hoestje meer.

klassieke massage nek

Na jarenlang een kuchje te hebben gehad, moest er wat gebeuren.

Mensen om mij heen bleven zeggen: “Wat moet jij toch hoesten” 

Ik kreeg steeds andere problemen met niet goed ademen tijdens de Fysio.

Mijn fysiotherapeut René gaf aan dat mijn ademhaling veel te hoog zat.

Haar advies was: “Je moet uit je buik ademen 😳Ja hoe doe je dat? 

Met wat tips had ik het onder controle (dacht ik) 

Maar ik kreeg andere klachten, zoals pijn in m’n slokdarm tijdens het eten zo erg dat ik dacht dat gaat niet goed.

Ik heb het weer met René besproken, die zei: “Ga eens naar BasiCaire voor Ademhalingstherapie in Sommelsdijk.” 

Zo gezegd, zo gedaan en heb daar echt geen spijt van. 

Na ongeveer 6 behandelingen in 2,5 maand met Peta, die alle aandacht gaf en een hele goede begeleiding, ben ik er zo goed als wat van af.

Ik probeer elke dag een momentje te pakken om mijn oefeningen te doen, maar voel me veel beter en geen gehoest meer en geen pijn bij het eten! Bedankt Peta


Annemiek. Jonge vrouw. Student.

Inmiddels deze ademhalingstherapie bij Peta afgerond, en wat een beter leven!

Ik kwam bij Peta met klachten zoals angst, duizelingen, verhoogde ademhaling, vermoeidheid en nog een hele lijst. Inmiddels kan ik zeggen dat zeker 90% van deze klachten verminderd of helemaal weg zijn.

Peta heeft me heel goed geholpen, niet alleen met mijn ademhaling maar ook met het mentale stukje.

Ze gaf me veel erkenning en door de dagelijkse ademhalingsoefeningen zit mijn ademhaling nu helemaal goed en voel ik me echt zoveel beter!

Deze therapie heeft me veel meer rust & positieve dingen gegeven dan ik van te voren had verwacht. Ik heb er echt heel veel aan gehad & raad het iedereen aan die zich opgejaagd of angstig voelt, draaierig of vermoeid is. Het geeft enorm veel rust. 

Bedankt Peta! 


Hoe kunt u besmetting met het Coronavirus voorkomen?

maandag 17-februari-2020

Corona virus

Update 28-2-2020

Onlangs werd bekend gemaakt dat ook in Nederland de eerste besmetting met het Coronavirus een feit is. We vertellen u graag wat u moet weten over het Coronavirus en wat u en uw cliënten zelf kunnen doen om een besmetting te voorkomen of om ervoor te zorgen niet al te ziek te worden door een besmetting.

Negen Coronavirussen

Er zijn wel negen verschillende soorten bekend van het Coronavirus. Zes ervan zijn besmettelijk voor de mens. Menselijke coronavirussen kunnen we opdelen in mild pathogene virussen en sterk pathogene virussen. De milde vormen veroorzaken symptomen zoals een eenvoudige verkoudheid en zijn verder ongevaarlijk. Twee soorten waren tot op heden bekend als sterk pathogeen en dus ook gevaarlijk. Het gaat hierbij om het SARS-coronavirus (Severe Acute Respiratory Syndrome) en MERS-coronavirus (Middle East Respiratory Sydrome). Deze coronavirussen veroorzaken ernstige longontstekingen en kunnen dodelijk zijn. Uit ervaring met het SARS- en MERS-Coronavirus kunnen we stellen dat deze virussen een dysfunctionele immuunreactie kunnen uitlokken die buiten proportie is en veel schade aanricht.

Gevolgen sterk pathogene virussen

Ernstige longontstekingen als gevolg van een sterk pathogeen Coronavirus zijn geassocieerd met zeer snelle replicatie van het virus, immense infiltratie van immuuncellen en zeer sterk verhoogde niveaus van pro-inflammatoire cytokines. Deze massieve immuunreactie laat schade na in de longen en kan resulteren in een fatale longontsteking. Een gezond persoon met een normaal functionerend immuunsysteem zou van de milde Coronavirussen geen last mogen hebben. Ouderen mensen en mensen met comorbiditeiten zoals diabetes of hart- en vaatziekten zijn vaak kwetsbaarder omdat ze vatbaarder zijn, ook voor de milde varianten.

Het nieuwe Coronavirus: 2019-nCoV

Het nieuwe Coronavirus is ontstaan op een beestenmarkt in Wuhan. Het is een tot nog toe onbekende variant van het Coronavirus en wordt het 2019-nCoV virus genoemd. Er zijn momenteel reeds ruim 83.000 mensen besmet en ruim 2800 mensen zijn eraan overleden. Er is nog geen vaccin op de markt. Het nieuwe Coronavirus is in het grootste deel van de gevallen mild. De sterftekans stijgt met de leeftijd en is groter bij onderliggende gezondheidsproblemen. Het is dus erg belangrijk dat ons immuunsysteem dit virus correct aanpakt. Indien ons immuunsysteem het virus effectief overwint zullen we vanaf dat moment immunoglobulines, ook wel antilichamen genoemd, produceren waardoor we vanaf nu niet meer opnieuw besmet kunnen worden en dus immuun geworden zijn.

Effectieve immuunreactie

Het is cruciaal dat ons immuunsysteem op een adequate manier reageert als er een pathogeen, zoals een virus of een bacterie, ons lichaam binnendringt. In het geval van een virus zoals het Wuhan Coronavirus, opteert ons immuunsysteem om een reactie in gang te zetten die ook wel een Th1-reactie wordt genoemd. Met behulp van T-lymfocyten wordt er een zeer sterke ontsteking gecreëerd, zodat de cellen die geïnfiltreerd zijn met het virus gedood worden. Bij dergelijke immuunreacties komt veel kijken. Het is een complexe cascade van gebeurtenissen die idealiter leidt tot de dood van het pathogeen en het aanleggen van immunologisch geheugen zodat we in de toekomst beschermd zijn. Gezien het feit dat het nieuwe Coronavirus de longen infiltreert, snel repliceert en een massieve immuunreactie uitlokt, is het uitermate belangrijk dat deze immuunreactie succesvol is in het verslaan van het virus en dat deze reactie weer (op tijd) eindigt. Een overmatige immuunreactie die niet op tijd eindigt, kan nog veel meer schade veroorzaken.

Wat kunt u zelf doen

Belangrijk is dus om ervoor te zorgen dat de immuunreactie effectief is. Wat kunt u inzetten?

Antivirale stoffen uit de natuur

De snelle replicatie van het virus kan worden afgeremd met antivirale stoffen. Een veelbelovende antivirale stof is Astragalus Membranaceus. Daarnaast kunnen breedspectrum antivirale middelen worden ingezet zoals Allium Sativum (knoflook), Sambucus, en Cordyceps.

Vitaminen, mineralen en vetzuren voor een optimale immuunreactie

De inname van voldoende vitamine C is erg belangrijk. Een vitamine C-tekort kan leiden tot een inadequaat functionerend immuunsysteem. Ook zink is van groot belang in het reguleren van de immuunreactie. Daarnaast zijn voldoende vitamine D en de vetzuren EPA en DHA noodzakelijk voor op tijd uitzetten van de immuunreactie zodat deze geen onnodige schade aanricht. Voldoende inname van vette vis, schaal- en schelpdieren of algen en eventuele aanvulling met suppletie is aan te raden. Vitamine D maken we aan onder invloed van de blootstelling aan zonlicht op onze huid. In deze tijd van het jaar is het in Europa onmogelijk om voldoende vitamine D via deze weg aan te maken. Suppletie van vitamine D is dus sterk aanbevolen.

Optimale werking van cortisol

Ook cortisol speelt een belangrijke rol in de immuunreactie en zorgt samen met vitamine D, EPA en DHA voor het op tijd beëindigen van de ontstekingsreactie. De lichaamseigen cortisolproductie en de gevoeligheid voor cortisol, en dus ook de werkzaamheid ervan, kunnen worden verbeterd via enkele eenvoudige leefstijltips:

 • Zorg voor voldoende stressreducerende activiteiten zoals sporten, sauna, massage, meditatie, ademhalingsoefeningen die ontspanning brengen;
 • Neem regelmatig een koude douche of ga in open water zwemmen. Een intense koudeprikkel zorgt voor vergroting van cortisolgevoeligheid;
 • Eet gevarieerd en voldoende vezels om de darmflora te optimaliseren (of gebruik pre- en probiotica): een gezonde darmflora zorgt voor een betere werkzaamheid van cortisol.

Tot slot

Het nieuwe Coronavirus houdt velen van ons bezig. We kunnen er preventief voor zorgen dat ons lichaam bestand is tegen een besmetting met dergelijk virus, zoals ook aan te raden is ter preventie van het griepvirus. Met behulp van een gezonde leefstijl, aangevuld met enkele stoffen uit de natuur die ons immuunsysteem een duwtje in de juiste richting geven, is ons lichaam beter bestand tegen virusinfecties, zoals het Coronavirus.

Referenties

 1. Mahallawi, Waleed et.al. (2018); MERS-CoV infection in humans is associated with a pro-inflammatory Th1 and Th17 cytokine profile104. 8-13. 10.1016/j.cyto.2018.01.025.
 2. Chaolin Huang et.al., (2020); Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, The Lancet January 24, 2020
 3. Guo Q. et.al., (2014), The effect of Astragalus polysaccharide on the Epstein-Barr virus lytic cycle; Acta Virol. 2014;58(1):76-80
 4. Duvall MG et.al. (2016), DHA- and EPA-derived resolvins, protectins, and maresins in airway inflammationEur J Pharmacol. 2016 Aug 15;785:144-155
 5. Roxas M1, Jurenka J. (2007), Colds and influenza: a review of diagnosis and conventional, botanical, and nutritional considerations. Altern Med Rev.2007 Mar;12(1):25-48
 6. Pellissier, B. Bonaz, (2017) Chapter Eleven – The Place of Stress and Emotions in the Irritable Bowel Syndrome, Editor(s): Gerald Litwack, Vitamins and Hormones, Academic Press, Volume 103, 2017, Pages 327-354, ISSN 0083-6729, ISBN 9780128119143, https://doi.org/10.1016/bs.vh.2016.09.005.
 7. Noh EM et al. Cordycepin inhibits IL-1beta-induced MMP-1 and MMP-3 expression in rheumatoid arthritis synovial fibroblasts. Rheumatology (Oxford). 2009;48(1):45
 8. Wu Y et al. Effect of various extracts and a polysaccharide from the edible mycelia of Cordyceps sinensis on cellular and humoral immune response against ovalbumin in mice. Phytother Res. 2006;20(8):646-52
 9. Prietsma JE. Eerherstel natuurlijke virusbestrijdersOrtho 1997; 4: 167-172.

2020

Geef dit jaar een nieuwe kans!

Geef dit jaar de kans om jouw doelen te halen.

Geef dit jaar de kans om dromen uit te laten komen.

Geef dit jaar de kans dat je jezelf mag zijn.

Geef dit jaar de kans om alles anders te gaan doen.

Geef dit jaar de kans om wat je gewonnen hebt, vast te houden.

Geef dit jaar de kans om er een mooi, zinvol, gezond jaar van te maken.

Geef dit jaar alles wat je geven wil!

BasiCaire wenst je Een goed 2020!


Workshops Openingsweek BasiCaire!

Het is feest, BasiCaire en RIKARIKA zijn nu officieel geopend aan de Langeweg 1 in Sommelsdijk.

Ter ere daarvan houden wij de komende week verschillende gratis workshops.
U moet zich voor elke workshop wel via info@basicaire.nl opgeven, want de ruimte is beperkt.

Maandag 20 februari om 20:00 uur. Onderwerp: Ademhaling.
Ademen doen we als vanzelf maar niet vanzelfsprekend goed.
Verkeerd ademen kan gevolgen hebben voor verschillende systemen van het lichaam.
Zeker de moeite waard op dit serieus te nemen.

Dinsdag 21 februari om 9:30 uur. Onderwerp: Voeding en spijsvertering.
We eten elke dag, we hebben (als het goed is) elke dag ontlasting, maar beseffen we wat daar tussenin allemaal gebeurd?!
Goed om daar eens met elkaar over door te praten.

Woensdag 22 februari om 20:00 uur. Onderwerp: Bioritme. Slapen en waken.
Wat doen we allemaal zoal in de nacht?
Wat bouwen we op tijdens de dag?
Wat houdt je wakker en wat gebeurt er tijdens de slaap?
Goed om voor deze workshop even wakker te blijven.

Donderdag 23 februari om 20:00 uur. Onderwerp: Ademhaling.
Ademen doen we als vanzelf maar niet vanzelfsprekend goed.
Verkeerd ademen kan gevolgen hebben voor verschillende systemen van het lichaam.
Zeker de moeite waard op dit serieus te nemen.

Vrijdag 24 februari om 9:30 uur. Onderwerp: Vragen stellen.
Het mag over de onderwerpen van hierboven gaan of over gezondheid, bewegen enz.
Alle vragen zijn welkom.
Als ik antwoorden heb, zal ik ze geven.

Dus… geef je op en kom kennis maken en binnen kijken bij BasiCaire. Langeweg 1 Sommelsdijk.


BasiCaire en RikaRika samen onder een dak aan de Langeweg 1 in Sommelsdijk.

Wat begon met een kennismaking groeide uit tot grote plannen. Peta Grootenboer van BasiCaire en Marieke Gerards van RikaRika, ontmoetten elkaar bij een gezamenlijke relatie en vonden elkaar in de passie voor mens en gezondheid.
Dat enthousiasme maakte dat ze op zoek gingen naar een samenwerking die ieders expertise nog meer tot bloei zou brengen.

En dat is gelukt!
Los van elkaar, ieder een eigen praktijkruimte, maar verbonden door dezelfde scholing en inzichten willen ze beschikbaar zijn voor mensen die werken aan hun vitaliteit. Mensen die gezondheid een kostbaar bezit vinden, die geloven in ‘Beter worden door jezelf te zijn’. Mensen die het leven een uitdaging vinden en bereid zijn de bestaande paden te verlaten en openstaan voor nieuwe inzichten en nieuwe keuzes. Alles in dienst van gezondheid, fitheid, vitaliteit en kwaliteit.

Week van kennismaking
Peta en Marieke, organiseren een week van kennismaking. Op zaterdag 18 februari zal de officiële opening plaatsvinden. Tussen 10.00-12.00 uur kunt u binnenlopen aan de Langeweg 1 om kennis te maken met Peta en Marieke. Ook is er de mogelijkheid allerlei vragen te stellen.
Die week daarna, van 20 tot en met 24 februari, zullen op verschillende momenten gratis workshops plaatsvinden waar u zich voor kan inschrijven. Onderwerpen die aan bod komen zijn ademhaling, gezondheid, spijsverteringsklachten en slaapproblemen.

Interesse? Schrijf u in via de website, want de ruimte is beperkt. Onderwerpen, data en tijden, vindt u op www.basicaire.nl en www.rikarika.nl. Ons adres is Langeweg 1 in Sommelsdijk.


Vit D3 Noodzaak voor alle dag

Vit D3 Noodzaak

Vitamine D3 25 mcg/1000 IE
In de winter is het op onze breedtegraad niet mogelijk om vitamine D aan te maken uit zonlicht, omdat de UV-straling daarvoor niet voldoende is.
Ook de rest van het jaar is dat lastig. Vitamine D behoort orthomoleculair gezien dan ook tot de basissuppletie: een noodzaak voor alle dag.
Vitamine D vervult een essentiële rol bij het behoud van sterke botten en tanden.
Het verhoogt de opname van kalk in de botten en draagt bij aan normale calciumwaarden in het bloed.
Daarnaast heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem, het proces van celvernieuwing en zorgt het voor sterkere spieren en meer spierkracht.
Recente onderzoeken wijzen uit dat vitamine D ook essentieel is voor een goede psychologische functie.
Om de optimale vitamine-D-status van 80 nmol/L te behalen zijn vaak hoge doseringen vitamine D nodig.
Dankzij de kleine, gemakkelijk slikbare capsules is dit product gemakkelijk hoog te doseren. Dus: Gewoon doen. Noodzaak voor alle dag