Italië & Kroatië en Paleo Voeding!

paleo, vis met groenten

Net terug van een heerlijke vakantie Italië en Kroatië, ga ik in mijn keuken verder met hun gepikte ideeën.
Want wat hebben wij lekker gegeten deze zomer!
Ik wil dat heerlijke vakantie gevoel nog even vasthouden.

Vorig jaar waren we ook in Kroatië en toen is dit minder goed gelukt.
We troffen restaurants met gillende fast food borden en dat is laatste wat ik wil.

Paleo dieet

Als u al eens over Paleo gehoord heeft, dan komt u het tegen als het Paleo dieet.
Dat is nou jammer. Vanaf nu ga ik verder met het idee dat het een levensstijl is.
Dieeten is hard werken. Vooral eten niet mogen en ander eten juist moeten.
Als er iets niet goed is voor de mens dan is dat “het moeten”.
Dus vergeet het woord dieet. Het gaat om een zelf gekozen levensstijl die heel gezond is en waar je echt fit door wordt!

Paleo, of wel oude steentijd

Het Paleo denken gaat terug in de tijd van onze voorouders, en de gedachte dat deze mensen waarschijnlijk helemaal nog niet zo gek waren.
Paleo komt van het woord Paleolithicum en betekent gewoon de ‘oude steentijd’
Eigenlijk wisten ze niet beter, want ander voedsel was voor hun niet beschikbaar.
Zij aten, wat wij als mensen behoren te eten van moeder natuur.

Waarom is het Paleo eten populair?

Of eigenlijk waarom zou het populair moeten worden in Nederland, aangezien dit in Amerika een enorme opmars heeft gemaakt.
Het is simpel. In het Paleo eten focus je op de kwaliteit van de voeding die je eet, en niet de hoeveelheid.
Dit betekent geen calorieën tellen, geen weegschalen en meer focus op kwaliteitsvoedsel.
Over het algemeen bestaan de maaltijden van het Paleo eten uit vlees / vis, groenten, fruit, noten en zaden.
Opvallend vond ik dat de menukaart in Kroatië veelal bestond uit een basis recept van vis/vlees en groenten.
Daarnaast kon je rijst, aardappels of friet bestellen.
Als je, je hield aan wat er in de eerste instantie geserveerd werd dan zat je dus goed.

We zaten op “een stukje paradijs op aarde”. Ontdekt door onze vrienden.
Het unieke was dat we aan zee zaten.
Begonnen met wat te drinken, daarna wat zwemmen, dan uitgebreid lunchen met het zicht op zee in een verkoelend briesje wat bij 35 graden best lekker is.
We vroegen de ober wat hij ons adviseerde. Hij liep naar de keuken en kwam terug met een enorme vis, zo uit de zee weggehaald. Verser kon het niet.
Ja, maak die maar klaar, we zijn benieuwd.
Het was super. In een grote bak lag vis en groenten die met veel zorg was klaargemaakt.
Alles ging op en we hoefden in de avond niet veel meer te eten.
De verzadiging duurde lang.